In 2009 organiseerde docent en kunstenaar Meike van der Lippe een tijdschriftproject voor arbeidsmigranten en vluchtelingen om hun taalkennis Nederlands meer in praktijk te brengen. Twaalf vrouwen uit verschillende geboortelanden vormden de redactie van een nieuw tijdschrift bedoeld voor Amsterdammers, getiteld INCLUSIEF. Onder leiding van ‘hoofdredacteur’ Meike kropen de deelnemers in de rol van bladenmaker (bedenker, interviewer, schrijver, vormgever, fotograaf). Zij ontmoetten ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld de schrijver Rodaan Al Galidi. En zij kregen kijkjes op de werkvloer bij mediaprofessionals, zoals bij hoofdredacteur – Glamour, Vogue, Linda – Karin Swerink.

Gaandeweg werd duidelijk dat de zelfbedachte project-formule meer deed dan alleen taaltraining. En dat niet alleen de deelnemers, maar dat alle betrokkenen ervan leerden. Een missie was geboren en Meike richtte Stichting Inclusief op.

Vele jaren en projecten later, passen wij deze projectformule nagenoeg onveranderd toe, met als doel mensen sociaal in te sluiten, mensen bij elkaar te brengen en gelijkheid in de samenleving na te streven. Wij doen dit op eigen initiatief, maar ook in samenwerking of in opdracht, en altijd in Amsterdam. Ieder project levert een mediaproduct op, meestal is dit een tijdschrift, maar het kan ook een andere vorm hebben.

Meike is als oprichter van Stichting Inclusief verkozen tot 1 van de 10 Amsterdammers van het Jaar 2017.

Lees meer over de werkwijze van Stichting Inclusief in het onderzoeksrapport van stagiair Phoebe Faulkner Analysing Organizational Structure and Colonialism, december 2020